Week van de Jonge Mantelzorger 1-7  juni 2021
20 mei 2021 
4 min. leestijd

Week van de Jonge Mantelzorger 1-7 juni 2021

1-7 juni is het de week van de jonge mantelzorger. Wist je dat maar liefst ongeveer een kwart van de jongeren in Nederland opgroeit met ziekte of verzorgen in de thuissituatie?

Mantelzorgen

Je gaat gewoon mee in de situatie en je vindt het heel normaal dat je zorgt of extra helpt in het huishouden. Je denkt er niet eens bij na. Soms gaat het om iets tijdelijks en kleins, een kopje thee brengen naar je broertje of zusje die de griep heeft. Maar soms gaat het om chronisch zorgen of is de situatie heftig.

Als het mantelzorgen langer duurt, kan het zwaar worden. Je kan kan vermoeid raken of gestresst. Je mist misschien wel eens een leuk uitje met je vrienden.

Eigen ervaring

Ik heb zelf als tiener voor mijn moeder gezorgd. Ze heeft 7 jaar kanker gehad en het was op en af ziekenhuis in, ziekenhuis uit voor operaties, chemo’s en bestralingen. Tijdens mijn studie geneeskunde kwam ik er eigenlijk pas achter dat er een term bestaat voor dit (ver)zorgen: mantelzorgen.

In de jaren ‘90 was hier geen aandacht voor, dus ik ben extra blij dat er nu wel steeds meer (h)erkenning komt voor de jonge mantelzorger (en voor mantelzorgers in het algemeen).

Activiteiten

Door heel het land worden activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers, maar ook voor de professionals die met deze jongeren te maken hebben. Ben jij een jonge mantelzorger of ken jij iemand: schrijf je dan in voor een van de volgende (online) evenementen.


2 juni: Online meeting Jonge Mantelzorgers door TriaCura


Ben jij een jonge mantelzorger? Henk en Angelique De Vreede van TriaCura organiseren op woensdag 2 juni een gratis online meeting. Je kunt dan in gesprek met leeftijdgenoten die in dezelfde situatie zitten. De online bijeenkomst begint om 19:30 uur.

Aanmelden via info@triacura.nl>>>


3 juni: Webinar Krachtig & Kwetsbaar door Knooppunt Informele Zorg


Presentatrice Vivian Lataster gaat in gesprek met jonge mantelzorgers. Hun ervaringen en wensen staan centraal. Vragen die aan bod komen zijn: Hoe herken je mij als jonge mantelzorger? Wat heb ik nodig? En wat kun jij voor mij betekenen?

Deelname aan het webinar is waardevol voor iedereen die in zijn of haar (vrijwilligers)werk of privé betrokken is bij een jonge mantelzorger.

Schrijf je hier in>>>


☀️ Jonge mantelzorger in het zonnetje ☀️ GRATIS SALSA LES!

Maar liefst 1 op de 5 jonge mensen is mantelzorger! Tijdens de "Week van de jonge mantelzorger" is het tijd om deze toppers in het zonnetje te zetten.

Wie wil jij in het zonnetje zetten? Gewoon omdat het kan?

Cadeautjes krijgen is altijd leuk! Maar het is nog leuker om iemand anders die het verdient spontaan in het zonnetje te zetten.

🌼🌸💐🌻Ken jij een jonge mantelzorger (t/m 24 jaar, regio Maastricht) die eens verrast zou willen worden met een gratis salsa dansles? Aangeboden door Salsa Brisa.

Stuur me vóór 1 juni een berichtje met de naam en leeftijd en waarom die persoon volgens jou in het zonnetje gezet moet worden.

Mail naar naomi@dementiedokter.nl>>>


Reactie plaatsen