🍣 VOEDSEL VAN DE WEEK - ZALM 🍣
18 april 2021 
4 min. leestijd

🍣 VOEDSEL VAN DE WEEK - ZALM 🍣

🍣 VOEDSEL VAN DE WEEK – ZALM 🍣

💪 Zalm komt op bijna elke superfoodlijst die er is – vooral als je het hebt over in het wild gevangen Atlantische of rode zalm.

⚡️ Het zit niet alleen boordevol eiwitten en hart-gezonde omega-3-vetzuren, maar het bevat ook een lange lijst aan vitamines en mineralen – vooral B-vitamines en kalium.

🧠 Het houdt verband met een lager risico op hartaandoeningen en dankzij de gezonde vetten is het goed voor de gezondheid van je hersenen.

✅ TIP: Pak waar mogelijk in het wild gevangen zalm, want deze is voedzamer.

Het is heerlijk in sushi, gegrild of geroosterd – en als het gaar is, zijn de restjes de volgende dag geweldig in salade of zalmcake!

⁉️ Wanneer heb je voor het laatst zalm gegeten !?

 

😋 Je zult deze Aziatisch geïnspireerde zalm geweldig vinden – hij valt zeker in de categorie ‘gastwaardig’.

👩🏾‍🍳 Het lijkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel eenvoudig om te maken.

Stap 1, maak de quinoa en breng op smaak.

Stap 2, kook de zalm en voeg het glazuur toe. Voila! Gedaan.

MAPLE MISO ZALM & SUSHI-GEÏNSPIREERDE QUINOA

Voor de quinoa:

  • 240 gram quinoa
  • 1 theelepel zout
  • 2 el rijstazijn
  • 1 tl kokossuiker

Voor de zalm:

  • 2 el ahornsiroop
  • 1 el witte miso
  • 2 eetlepels kokosamine of natriumarme / glutenvrije sojasaus
  • 2 el rijstazijn
  • ¼ tl gemalen rode pepervlokken (optioneel: meer voor serveren)
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • 2 zalmfilets

VOOR QUINOA: Spoel de quinoa goed in koud water en laat uitlekken. Plaats in een kleine steelpan en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Klop het zout, de azijn en de suiker bij elkaar. Roer het door de gekookte quinoa en laat het afgedekt zitten tot het tijd is om te eten.

VOOR ZALM: Terwijl de quinoa kookt, klop je de siroop, miso, kokosamino’s, azijn en pepervlokken in een kleine kom en zet die apart.

Zet een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur en voeg de olie toe. Leg de zalm in de verwarmde koekenpan, met de huid naar beneden.

Laat 7-9 minuten bakken tot de schil goudbruin en knapperig is. Draai de zalm om en bak nog een paar minuten, tot hij gaar is. Draai terug zodat de huidzijde naar beneden is.

Giet overtollig vet uit de pan en zet het vuur laag. Voeg het glazuur toe en bedruip de zalm ermee tot het glazuur dikker wordt en karameliseert voor 3-4 minuten. Serveer zalm bovenop de quinoa en besprenkel eventueel overgebleven glazuur erover.

Smakelijk!

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down