Mijn hart ligt echt bij preventie. Niet alleen dementie, maar alle soorten ziekten (hartaandoeningen, beroertes, osteoporose, kanker). Ik begin hier met een kleine inleiding over preventie en ik zal steeds meer updates geven door middel van toekomstige blogposts, over hoe je de risico’s op deze ziektes kunt verlagen.
De ziekte van Alzheimer is een progressieve degeneratieve ziekte die resulteert in de vernietiging van iemands cognitieve vaardigheden en capaciteiten. Voorbeelden zijn denken, redeneren, leren en onthouden, communicatie en motoriek. Hoewel veel van het onderzoek dat momenteel naar de ziekte van Alzheimer wordt gedaan, gericht is op het vinden van genezing en behandeling van de symptomen, is er ook aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de preventie, dus het voorkomen van Alzheimer.
Als president en medisch directeur van de Alzheimer’s Prevention Foundation International in Tucson, Arizona, is Dharma Singh Khalsa een van de artsen die voorop lopen bij de preventie van Alzheimer. Hij stelt dat het huidige onderzoek naar de ziekte alleen dient om het idee te bevestigen dat preventie van Alzheimer de enige praktische manier is om ermee om te gaan.
“We moeten ons realiseren dat het tijdperk van de magische kogel – medicijnen voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer – voorbij is”.
Beweert Dr. Khalsa. Volgens hem is er behoefte aan een integrale benadering als wat er is gedaan voor hartaandoeningen.
“Wat werkt voor het hart, werkt voor het hoofd”.
De ziekteprogressie soms kan worden vertraagd met medicijnen. Het principe van Alzheimerpreventie van Dr. Khalsa is gebaseerd op het concept dat de ziekte zich in de eerste plaats ontwikkelt. Hiervoor moeten bepaalde stappen worden genomen. De belangrijkste van deze stappen is het herkennen en verminderen van de factoren die tot de ziekte van Alzheimer leiden.
Alzheimer – een multifactoriële ziekte
Veel wetenschappers zijn het met Dr. Khalsa eens dat Alzheimer eigenlijk een multifactoriële ziekte is. Dat wil zeggen dat de ontwikkeling ervan afhankelijk is van verschillende variabelen, zoals:
- voeding
- stress
- roken
- beweging
- en andere leefstijlkeuzes
Dr. Khalsa gelooft echter dat van deze risicofactoren de meest waarschijnlijke oorzaak van Alzheimer, chronische stress en schade door vrije radicalen en oxidatieve stress is. Vrije radicalen komen vrij bij veel processen (denk bijvoorbeeld aan UV-straling en schade aan de huid). Vrije radicalen zijn echter vrij instabiel en kunnen door anti-oxidanten uit goede voeding dan ook makkelijk worden “weggevangen” zodat ze geen schade kunnen aanrichten in het lichaam.
Studies tonen aan dat er mensen zijn die zichzelf lijken te kunnen beschermen tegen geheugenverlies, ook al vertonen hun hersenen aanzienlijke schade door de ziekte van Alzheimer. Er is opgemerkt dat deze mensen meestal diegenen zijn die mentaal of fysiek actief zijn. Bovendien zijn er ook veel Alzheimerpatiënten die 80 jaar en ouder worden met een intact geheugen, wat suggereert dat de ziekte geen normaal onderdeel is van veroudering. Mensen die mentaal en fysiek actief blijven in hun latere jaren, hebben dus een betere kans om Alzheimer te voorkomen.
Het idee is dat als mensen mentaal actief blijven, dit zou resulteren in het tot stand brengen van meer synaptische verbindingen tussen neuronen als reactie op nieuw leren. Zoals waargenomen in de hersenen van kinderen, zijn nieuwe synaptische verbindingen een integraal onderdeel van het leren en is het een proces dat doorgaat gedurende het hele biologische leven van de persoon. Dus naarmate je ouder wordt, zou je synaptische verbinding ook dichter moeten worden.
Actie stappen
- blijf fysiek actief
- zorg voor een goed sociaal netwerk
- eet veel groentes om vrije radicalen weg te kunnen vangen door de anti-oxidanten die het bevat