Voorkom burnout door NEE te leren zeggen
26 april 2021 
1 min. leestijd

Voorkom burnout door NEE te leren zeggen

💙Voorkom burnout door NEE te leren zeggen

Beperkende overtuigingen

Nee zeggen betekent niet dat je grof, egoïstisch of onvriendelijk bent. Dit zijn allemaal belemmerende overtuigingen die het moeilijk maken om nee te zeggen.

Ga terug naar je kindertijd

Leren waar deze overtuigingen vandaan komen, is een geweldige manier om te leren ze los te laten.

Heb je je ooit afgevraagd waarom het zo gemakkelijk was om nee te zeggen toen je kind was en waarom het nu zo moeilijk is geworden? Wat is er gebeurd?

Als kinderen leerden we dat nee zeggen ongepast was. NEE zeggen was verboden terrein, en JA was het beleefde en sympathieke om te zeggen.

Als volwassenen kunnen we zelf keuzes maken op basis van goed en fout. Daarom zou nee geen verboden woord moeten zijn.

Helaas houden we vast aan opvattingen uit de kindertijd en blijven we nee associëren met onvriendelijk of egoïstisch zijn. We zijn bang dat als we nee zeggen, we ons schuldig of beschaamd voelen.

Wat is jouw ervaring?

Nee leren zeggen is een van de beste dingen die ik voor mezelf heb gedaan (naast meer hulp vragen). Het heeft me niet alleen uitgedaagd om mijn angst voor afwijzing te overwinnen, het heeft me ook geholpen het gevoel te hebben dat ik het onder controle heb.

Als je hetzelfde gevoel van vrijheid en kracht wilt, neem dan de touwtjes in handen, daag jezelf uit en leer nee te zeggen.

Reactie plaatsen