Visuele hallucinaties bij dementie
27 november 2020 
in delier
1 min. leestijd

Visuele hallucinaties bij dementie

Nu de nachten langer zijn en er minder fel zonlicht is, komen visuele hallucinaties vaker voor bij ouderen. We zien dit vooral rond zonsondergang en wanneer iemand een slecht gezichtsvermogen heeft, zoals bij macula degeneratie. In dit geval weet die persoon echter dat wat hij of zij ziet niet echt is.

Dit wordt het Charles Bonnet-syndroom genoemd.

Vorige week zag ik een patiënt met dementie. De man zag zeven mensen in zijn woonkamer. Het was een beetje druk naar zijn mening. Toen ik vroeg waar zij waren, wees hij naar hen en telde de aanwezigen (hij kwam echter maar tot 5 personen).

In dit geval dacht hij dat deze mensen er echt waren, dit in tegenstelling tot het Chalres Bonnet-syndroom. Gelukkig was de man niet bang. Dat is eigenlijk het belangrijkste dat je moet controleren. Er is geen behandeling en het enige dat je kunt doen, is ervoor zorgen dat er een helder licht is zodat de hallucinaties minder worden of verdwijnen. Heel vaak kom ik bij patiënten en zie ik slechts een klein lampje en de gordijnen allemaal gesloten.

Er is nog een ander belangrijk punt om te beseffen bij iemand met dementie. Hun waarheid is DE waarheid. Je zult nooit een discussie winnen en je moet dit ook niet proberen. Het zal jullie beiden frustreren. Dus als er zeven mensen in de kamer zijn, controleer dan of de persoon met dementie niet bang is, en probeer dan van onderwerp te veranderen of zeg iets als: “ze gaan waarschijnlijk later weg”.

Nog even een kanttekening: hallucinaties kunnen ook veroorzaakt worden door een delier. Een delier is een plotseling optredende verwardheid. Deze is over het algemeen tijdelijk. De oorzaak dient echter wel zo snel mogelijk ontdekt en behandeld te worden. Een oorzaak kan bijvoorbeeld een blaasontsteking zijn. Als je het niet zeker weet, of als er veel angst is die je niet kunt afwenden of verminderen, vraag dan een arts om een onderliggende oorzaak te zoeken.

Actie stappen

  • doe een fel licht aan
  • zet indien nodig een bril op
  • probeer uw geliefde niet te corrigeren
  • check of er angst speelt en probeer dit zo nodig op speelse wijze te verminderen
  • bij blijvende angst, raadpleeg een huisarts of de casemanager dementie

Meer informatie mbt delier vind je in onze kennisbank hier.

Reactie plaatsen