Mijn doelen voor 2022
22 januari 2022 
4 min. leestijd

Mijn doelen voor 2022

Het is even stil geweest, ik had het even nodig, maaruh... 

Het is weer die tijd van het jaar voor de broodnodige reflectie en introspectie om de juiste toon te zetten voor het nieuwe jaar! 

Ik ben druk geweest met het bedenken van mijn doelen voor 2022 en ik wilde de grootste en belangrijkste met jullie delen.

Elke maand een keer naar de sauna. Heerlijk vind ik dit. Echt even helemaal ontspannen en tijd aan mezelf besteden (samen met mijn lieve partner). Bovendien is het ook nog eens super gezond, zeker als je de ijsbaden erbij doet. Een boost voor je immuunsysteem.

3x in de week buiten wandelen. Ik woon nu in een prachtig gebied met wat heuvels en rivieren. Je loopt zo de natuur in. Goed om je ogen even rust te geven, zonlicht te krijgen, hoofd leeg te maken, frisse lucht in te ademen en te genieten van de mooie landschappen.

Wekelijks dansen. Je geloof het of niet, ik danste 16 jaar lang bijna 7 op 7 en nu nauwelijks meer sinds ik per 1 september j.l. met mijn dansschool ben gestopt. In mijn eentje dansen is toch anders. Ik wil vaker weer mensen uitnodigen om lekker samen te dansen.

Toch mijn viool weer oppakken. Doordat ik zoveel tijd besteedde aan het dansen, had ik geen tijd meer voor mijn viool. En oh wat mis ik dat. Ik wil dit weer lekker gaan oppakken. 

Boksen standaard naar 2x per week. Toen ik er helemaal doorheen zat, heeft een vriend mij meegenomen naar kickboksen. Heerlijk vond ik dat. Later ben ik met boksen begonnen en ik geniet hier nog 10x meer van (ben ook minder blauw :P). 1,5 uur even naar de k**** gaan. Ik doe het nu maar 1x per week, maar wil toch proberen het weer naar 2x per week op te hogen.

Halve kilo groentes per dag blijven volhouden. Ik krijg hier zoveel energie door. Door mijn notenallergie heb ik nooit zomaar wat kunnen eten aan vlaai of chocolade. Ik kan gemakkelijk NEE zeggen als dit weer eens op tafel staat ergens. Ik word verder ook echt blij van groentes, allemaal! Behalve rabarber… trauma als kind waarbij het echt uitzag als kots. Ik dronk als ik te druk was kant en klare pure groente drankjes ter aanvulling op mijn maaltijden. Mijn partner heeft me voor mijn verjaardag een juicer cadeau gedaan, dus nu staan we, nou ja Henk, zelf om de dag (omdat we het voor 2 dagen maken) verse groentes te juicen.

Vaker optreden als spreker. Voor de corona crisis vloog ik de hele wereld over om te spreken over dementie, maar ook over andere gezondheids onderwerpen tot zelfs business dingen. Ik mis dat. En ondanks dat ik online een vlucht heb gemaakt, wil ik toch zoveel mogelijk weer LIVE proberen te doen.

Meer spontaan dingen doen. Hoewel ik inventief genoeg ben om mee te bewegen met de regels die de overheid oplegt en ik altijd wel iets vind om geld mee te verdienen, ben ik mijn impulsieve en spontane kant wel kwijt geraakt. Ik weet niet eens meer “wat leuks” te doen. Ik laat gewoon lekker alles over me heen komen… inspiratie zal volgen.

Zelf kweken en kiemen. Ik heb als kind al mijn eigen alfalfa en sterrenkers gemaakt. Nu wil ik meer dan ooit in mijn mini tuintje groentes en dergelijke zelf gaan kweken. Ik had eerder een tuin op en grond waar nooit gespoten of verbouwd is geweest. Je proeft echt het verschil. 

Online programma’s afmaken. Ik heb al verschillende programma’s op de plank liggen… stress less, gut health… maar de puntjes op de i houden me tegen om het online te zetten. Dit jaar zorg ik dat deze twee geweldige programma’s online komen!

En voor degenen die mijn mail hebben ontvangen is dit dubbel, maar dit zijn de grootste doelen die ik wil verwezenlijken:

Het eerste grote doel dat ik heb voor 2022 is nog beter voor mijn lichaam en geest zorgen.

Ik ben altijd al een gezondheidsfreak geweest en had hierdoor energie voor 10 (overdag werken als huisarts, 's avonds dansles geven of diensten draaien, bedrijf runnen, festivals organiseren). Maar soms loopt het leven anders dan gedacht en lukken dingen echt even niet. 

Mijn leven stond afgelopen tijd op zijn kop. Binnen 2 jaar raakte ik relatie, huis en werk en bedrijf kwijt. Ik heb met pijn in mijn hart, omwille van mijn gezondheid (niet meer in de buurt willen zijn van een narcist en gas-lighter), de knoop heb doorgehakt om na 16 jaar met mijn salsa dansschool te stoppen. Ook had ik net ervoor na 8,5 jaar afscheid moeten nemen van mijn lieve patiënten in Sittard. Burn-out was het gevolg.

Ik heb de situatie geaccepteerd, en geluisterd naar mijn lichaam (mijn lichaam geeft wel weer aan wanneer ik de rust heb om te mediteren bijvoorbeeld), én ik luister nu beter naar mijn gevoel en kan zeggen: "stop, tot hier en niet verder"... en dat is netjes uitgedrukt. 

Het tweede doel dat ik heb voor 2022 is mantelzorgers te behoeden voor een burn-out.

We hebben 5 miljoen mantelzorgers in Nederland en 1 op de 3 krijgt vroeg of laat een burn-out. Dit percentage moet drastisch omlaag. Bewustwording en herkennen van signalen is belangrijk. Ik weet hoe moeilijk dat dit is, omdat ik het zelf ook niet heb kunnen voorkomen, maar je wilt hier echt niet doorheen. Vorig jaar ben ik ZorgMies regio Maastricht gestart om mantelzorgers te kunnen ondersteunen. Dit wil ik verder gaan uitbreiden.

Het derde doel dat ik heb voor 2022 is preventie van dementie beter op de kaart zetten.

Wat goed is voor je hart, is goed voor je brein. Echter wordt hier nog veel te weinig aandacht besteed. In Maastricht is laatst een mooi onderzoek geweest over de darm-hersen-as.

Ik ben tevens aangesloten bij het Microbiome Center en zie de impact van darmproblemen op allerlei klachten. Van brain fog tot prikkelbare darm, en van depressie tot dementie. Dat wil ik voorkomen.

En jij dan?

Wat is jouw #1 doel voor 2022? Laat het me weten door hieronder te reageren.

Het maakte me oprecht blij om meer te weten over jouw doelen en verlangens.


Reactie plaatsen