CT scan brein hersenen

Welke test gebruik je voor de diagnostiek van dementie?

Er is geen simpele test voor het definitief diagnosticeren van dementie. Het is hierdoor ook niet altijd makkelijk om de juiste diagnose te stellen. Soms is er een overlap van verschillende vormen van dementie.  

Anamnese

De arts start een onderzoek naar dementie meestal door vragen te stellen over de medische geschiedenis van de patiënt en alle problemen die de patiënt in zijn of haar omgeving ervaart (de anamneses). Sommige patiënten, en ook familieleden, zijn mogelijk in ontkenning of gewoon heel bang voor de diagnose van dementie. Jij en je dierbare moeten echter proberen de vragen van de arts zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Je kan de situatie namelijk niet meer veranderen.

Lichamelijk onderzoek

Na de anamnese wordt lichamelijk onderzoek gedaan. Zo wordt  bijvoorbeeld de bloeddruk gemeten. Ook worden tests zoals de Mini-Mental State Examination (MMSE), de klok-tekentest en bloedonderzoek gedaan. Vervolgens kan er eventueel een hersenscan gemaakt worden. De meeste van deze tests worden gedaan om andere oorzaken van klachten uit te sluiten, zoals een vitamine B12-tekort.

MMSE

De MMSE is een vragenlijst met 30 punten om te screenen op dementie of om de ernst of progressie van dementie in te schatten. Het onderzoekt verschillende functies, waaronder oriëntatie, registratie, aandacht, herinneren, taal en de mogelijkheid om eenvoudige opdrachten te volgen. Om de uitkomst te kunnen interpreteren moet de arts het IQ of het opleidingsniveau van de patiënt kennen.

Het kan zo zijn, dat iemand keer op keer goed scoort, en dat er niets aan de hand lijkt. Echter bij een IQ van 130 en een uitslag van 28 op een schaal van 30, kan dit zorgwekkend zijn. 

Klok-tekentest

De klok-tekentest test een breed scala aan cognitieve vaardigheden, waaronder uitvoerende functies en de mogelijkheid om een overzicht van een situatie te hebben. Ik vind deze test nog meer iets zeggen over de cognitieve functies dan de MMSE. Het is bijzonder hoe je iemand met een perfecte MMSE van 30, een hele bizarre klok ziet tekenen.

MoCa-test

Deze MoCa (Montreal Cognitive Assessment) wordt meestal afgenomen na een goed MMSE met afwijkende klok-tekentest. Deze test is gevoeliger om lichte cognitieve stoornissen en beginnende dementie vast te stellen.

CT-scan

Middels een hersenscan is het mogelijk om beroertes, tumoren, zogenaamde corticale atrofie of andere problemen die dementie kunnen veroorzaken, te identificeren.

Ook al is de dementie nog maar mild, de diagnose geeft de persoon met dementie (en jou als mantelzorger) het recht op hulp en ondersteuning. Houd alleen in gedachte dat soms ook de tijd meer kennis zal geven over de diagnose. Als je denkt: "er klopt iets niet, maar ik weet niet wat". Bespreek dat met je huisarts. 

Reactie plaatsen